U bent hier: Home » Info » Projecten » 10op10

Tovertuin start met nieuwe fietsenstallingen en verkeersmaterialen dankzij 10 op 10!

 

          Tovertuin zet zich al enkele jaren extra in om de verkeersvaardigheden van onze leerlingen te verbeteren. Dit gaat van extra oefenmomenten als stapper, maar ook als trapper!

Jaarlijks organiseren we een Strapdag, fietsparcours, een fluoactie, fietsencontroles, voetgangers-, verkeer- en fietsexamen, enz… De mensen van 10op10 zorgen voor ondersteuning en uitwisselen van informatie betreffende verkeersveiligheid en educatie. Door het behalen van het 2de deellabel heeft de school tevens het genoegen om met subsidies extra verkeersmaterialen aan te kopen.

De leerkrachten kozen voor extra praktijkmaterialen zoals extra kegels, verplaatsbare zebrapaden, verkeersborden en verkeerslichten. Omdat bijna alle leerlingen te voet of met de fiets komen is het zeer belangrijk dat de kinderen leren om zich op een veilige manier in het verkeer te begeven. Deze materialen gaan daar een grote rol bij spelen. Voor het 4de, 5de en 6de leerjaar is er een heuse fietstechniekkoffer aangekocht. Zodoende kunnen de leerlingen leren om de eigen fietsen te onderhouden.
Als klap op de vuurpijl had de provincie dit schooljaar extra middelen vrijgemaakt om te zorgen voor degelijke fietsenstallingen. Deze waren op onze school dringend aan vernieuwing toe.

In basisschool Tovertuin kan je nu je fiets stallen in stevige, nieuwe fietsenstallingen! Hopelijk hebben we snel een vernieuwde plek voor de fietsenstallingen. Want momenteel wordt er gewerkt om een leuke samentuin voor de mensen van de buurt en de leerlingen te maken. We zijn dus op weg naar waarschijnlijk de mooiste fietsenstalling van Willebroek! Maar voorlopig staan de nieuwe fietsenstallingen ook niet slecht.
Ze staan mooi in het gras van onze tuin.

  

We stappen en fietsen lekker verder!

We hebben tijdens dit schooljaar 3 keer een vervoersmeting uitgevoerd. Daarbij moeten de kinderen en ouders aanduiden met welk vervoersmiddel ze naar school komen. We zijn supertrots dat er vele kinderen te voet of met de fiets naar school komen! Voor de meeste kinderen is de afstand naar de school uiteraard helemaal niet ver. Maar het is supertof dat de kinderen die verder van de school wonen ook kiezen voor de fiets of zelfs het openbaar vervoer.
De meeste kleuters komen te voet naar onze school. Deze kunnen natuurlijk langs rustige weggetjes naar de kleuterschool stappen!
Bij de lagere schoolkinderen scoren de stappers ook het hoogst. Lekker makkelijk en gezond!
Als je toch met de auto zou komen, probeer dan zeker te carpoolen!
Dan neem je vriendjes mee naar school. Dat is dan al een auto minder aan het A. Dezaegerplein. Maar te voet of met de fiets is natuurlijk leuker!
Volgend schooljaar iedereen en STAPPER en/of TRAPPER?
 

Tovertuin bekroond met bronzen Verkeer op School-medaille

Tovertuin zet zich al enkele jaren extra in om de verkeersvaardigheden van onze leerlingen te verbeteren. Dit gaat van extra oefenmomenten als stapper, maar ook als trapper!
Jaarlijks organiseren we een Strapdag, fietsparcours, een fluoactie, fietsencontroles, voetgangers-, verkeer- en fietsexamen, enz…
Daarbij werken we het provinciale verkeersproject 10 op 10.
Jullie kennen de mascotte Millo alvast want deze is reeds op onze school op bezoek geweest. Hij bracht ons handige loopfietsen voor de kleuters en mooie verkeersborden om te oefenen!
Dankzij het behalen van het 2de deellabel kunnen er zelfs nog extra materialen worden aangekocht!

 


 

Basisschool Tovertuin uit Willebroek werd onlangs door de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) beloond met een bronzen Verkeer op School-medaille. De school kreeg deze bekroning wegens haar inzet voor verkeers- en mobiliteitseducatie. In totaal reikt de VSV dit jaar 18 gouden, 59 zilveren en 302 bronzen Verkeer op School-medailles uit op basis van de activiteiten die de scholen inrichten.

Met de medailles wil de VSV scholen in de eerste plaats bedanken en een steuntje in de rug geven. Scholen die deelnemen aan VSV-initiatieven zijn immers scholen die kiezen voor een praktijkgerichte aanpak van verkeerslessen, een aanpak die betere resultaten oplevert dan louter theorielessen in de klas.
Voorbeelden van dergelijke initiatieven zijn de educatieve pakketten om kinderen veilig te leren stappen (zoals het Grote Voetgangersexamen), trappen (Fietsbrevetten Brons, Zilver, Goud en het Grote Fietsexamen), de Grote Verkeerstoets waarmee scholen de verkeerskennis en risicoherkenning van hun leerlingen kunnen testen, en Helm Op Fluo Top, de actie die kinderen aanzet om een fluohesje en een fietshelm te dragen. Op basisschool Tovertuin sluit men deze periode af met een heuse fluofuif voor de kinderen. Elk van deze VSV-initiatieven levert de deelnemende scholen een punt op. Scholen kunnen ook punten verdienen door verkeersouders in te schakelen en door leerkrachten te laten deelnemen aan praktijkgerichte nascholingen Verkeer op School.
Basisschool Tovertuin is één van de 379 Vlaamse scholen die vorig schooljaar behoorlijk veel punten wist te verzamelen. In ruil krijgt de school daarvoor een ‘bronzen’ medaille om aan de schoolpoort te hangen! Op naar een zilveren of gouden medaille!
 

 

 

 

Beste kinderen en ouders,

Ik ben Millo, de mascotte van het 10op10-project.
Het 10op10-project is een initiatief van de provincie Antwerpen om kinderen te leren hoe ze zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen. Met het project ondersteunt de provincie scholen van het basisonderwijs om hier aan te werken.
Samen met de scholen wil 10op10 drie belangrijke doelen nastreven:
• praktijklessen verkeer voor alle kinderen;
• een veilige en vlot bereikbare schoolomgeving;
• een actieve betrokkenheid van de ouders.
Scholen die voldoende verkeersactief zijn, krijgen het 10op10-kwaliteitslabel. Met dit label aan de schoolpoort kunnen scholen aantonen dat ze zich bewust inzetten voor een betere verkeersveiligheid.

Vanaf dit schooljaar is er op school een verkeerswerkgroep.
De juffen en meesters willen er samen met jullie voor zorgen dat de kinderen zich op een veilige manier kunnen verplaatsen.
De leerkrachten hebben al heel wat activiteiten in petto voor het volgende schooljaar!

We geven je alvast enkele tips:
 

Op weg naar school.

Vele kinderen van onze school komen te voet of per fiets naar school. Dat vinden we natuurlijk super!

  • Zorg er voor dat de fiets van uw zoon of dochter steeds in orde is!
  • Werkende remmen, lichten, reflectoren en een luide bel!
  • Draag steeds reflecterende kledij.
  • Een fietshelm kan het leven van uw kind redden, moedig het dragen aan.